perjantai 10. helmikuuta 2012

Kurssi käynnissä

Edellä mainitsemani purjeveneensuunnittelukurssin kaksi ensimmäistä neljän tunnin iltaa on mennyt. Erityisesti hämmästyttää kurssin valtava yleisömenstys. Onko PK-seudulla noin paljon oman veneen suunnittelua aikovia? Tuskin.

Ensimmäisellä kerralla pääsisältönä oli yleinen, syklinen, iteratiivinen suunnitteluprosessi. Samoin käsiteltiin veneen rungon linjapiirustuksia ja miten niistä laskettiin manuaalisesti mm. pinta-aloja ja tilavuuksia.

Toisella kerralla teemana olivat vastukset, nimenomaan veden vastukset ja niiden optimointi. Illan alkupuoli oli täyttä asiaa, mutta loppuillasta hieman turhautti useiden sellaisten jippojen esittely, joiden avulla pyrittiin optimoimaan pulleiden yksirunkoveneiden vastusta runkonopeuden tuntumassa. Koska pääkiinnostuksenkohteeni ovat monirunkoveneet, niin minua erityisesti kiinnostavat selvästi runkonopeutta suuremmat nopeudet.

Seuraavaksi on muistaakseni esillä kölin ja peräsinten hydrodynamiikka, joka yleisen siipiteorian puolesta lienee sovellettavissa myös siipipurjeeseen. Saapa nähdä sivutaanko siipipurjetta edes lauseen verran sinä iltana, jolloin rikin suunnittelu on esillä.

Yhtäkaikki, koen kyllä saavani kurssilta paljon juuri sitä ajattelun kirkastumista, jota menin hakemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti