sunnuntai 15. tammikuuta 2012



Päätin avata tämän uuden blogin, enkä jatkaa näitä, veneilyyn liittyviä asioita toisessa blogissani (Ajatuksia Monimutkaisessa Maailmassa, jonka olen tarkoittanut laaja-alaiseen pohdiskeluun. Tämä blogi liikkuu suppeammissa ympyröissä.

Kertaan taustaa, jonka jo tuossa toisessa blogissa olen esitellyt.

1. Hankimme pienen saunamökin Inkoon saaristosta, siis saaresta. Asumme Espoossa. Kun eläkeikä on melko lähellä, mökillä on tarkoitus tulevina vuosina viettää paljon aikaa, oleellisesti enemmän kuin työelämässä oleva lomillaan ehtii.

2. Nykyinen kulku mökin ja pääasunnon välillä tapahtuu siirtyen ensin autolla venesatamaan, josta moottoriveneellä mökkisaareen. En kovasti pidä käytännöstä. Autossa on ikävä istua ja moottorivene on myös meluisa, epämukava ja epäekologinen (bensaa n. litra/mpk).

3. Olen alkanut haaveilemaan, että voisimme kulkea veneellä Espoosta asti, n. 75km suuntaansa. Ei tietenkään moottoriveneellä vaan purjehtien. Aikaa ei kuitenkaan saisi kulua kohtuuttomasti ja kulun pitäisi olla mukavaa.

4. Ratkaisumallina olen alkanut miettiä katamaraania. Se on yksirunkoista selvästi nopeampi ja kulku on pehmeämpää. Pieni, nopea, avoin malli ei kelpaa, koska mukavuustarpeemme edellyttää hyviä sisätiloja: salonki, huussi, keittiönurkkaus. Mutta raskaat matkakatamaraanit ovat liian painavia, paino se, joka veneessä maksaa. Tavoitteena olisi keskikokoinen (n.30jalkaa eli 9m), mutta kevyt vene. Kajutta pidettäisiin yksinkertaisena, jopa hieman puritaanisena, mutta riittävän mukavana. Katamaraanin kaksi runkoa olisivat kapeita: ei mitään oleskelutiloja, vain tavaratilaa. Minusta tuntuu, että kuvaamani veneluokan kaupallista tuotetta ei ole saatavilla.

5. Kuten yllä esittämästäni luonnoskuvasta näkyy, olen ajatellut kahta siipipurjetta, yksi runkoa kohti. Yksielementtinenkin, symmetrinen "kova" siipurje lienee pinta-alaa kohti tehokkaampi kuin perinteinen rättipurje. Kaksi pienehköä purjetta riittää: purjeet, siis mastot voidaan pitää matalina, kallistava momentti pysyy pienempänä, kuin yhdellä isolla rättipujeella. Jonkinlainen myötätuulipurje tosin siipipurjeiden lisäksi tarvittaisiin.

6. Olen siis ajatellut suunnitella ja rakentaa veneen itse. Mökillä on tilaa pressuhallille, jossa voisi työskennellä n. 4kk vuodessa. Kolme rakennuskautta voisi riittää, budjetti materiaalille saataisi olla 5000-10000€.

7. Vähintään vuosi tästä eteenpäin kuluu opiskeluun, suunnitteluun, kokeiluihin, ennenkuin aloittaisin varsinaisen rakentamisen. Erityisesti tästä prosessista on tarkoitus blogissa kertoa. Tiedän jo useita ongelmia, jotka odottavat ratkaisuaan. En todellakaan väheksy haasteen vaativuutta. Projektinimeksi valitsin "Albatrossi". Sanat: "..lepäämättä liitää.." kuvaa tavoitetta: isohkon, mutta kevytrakenteisen veneen vauhdikasta menoa, tekniikalla, tyylillä, ilman hevovoimien ärjyä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti